Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Buah yang boleh dimakan: foto dan perihalan

Cendawan meluas di Rusia. Selalunya mereka boleh didapati di Urals dan Siberia. Penduduk negara-negara Barat percaya bahawa cendawan ini tidak boleh dimakan, tetapi mereka salah. Malah, cendawan adalah cendawan yang boleh dimakan secara kondusif, hanya proses penyediaan mereka melibatkan banyak masalah.

Di bawah ini anda boleh mencari gambar dan perihalan cendawan hitam dan jenis lain cendawan ini: beban oak, lada dan biru.

Bungkus oak yang boleh dimakan secara teratur

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Topi dari chestnut oak (Lactarius quietus) (diameter 3-9 cm): coklat atau kemerah-merahan, dalam cendawan muda biasanya hampir rata, dengan masa ia menjadi cembung. Bahagian tepi kadangkala bungkus ke bahagian dalam. Keringkan sentuhan.

Kaki (ketinggian 3-7 cm): berterusan, dalam cendawan lama hampir selalu berongga, berbentuk silinder. Ia tidak berbeza warna dari topi, kecuali bahawa bumi itu sendiri lebih gelap.

Perhatikan foto pemuat oak: platnya kerap dan sempit, sangat nipis.

Pulpa: rapuh, putih, bertukar merah jambu di tapak potong. Apabila dipotong atau dipecah, ia menghasilkan aroma segar yang segar.

Doubles: Seryoshka (Lactarius flexuosus) dan susu susu silikat (Lactarius serifluus). Tetapi topi serushka berwarna abu-abu, sedangkan pembuat susu mempunyai bau tajam dan topi lebih gelap.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga akhir September di bahagian utara Eropah.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan bercampur dan runcing, yang paling kerap berhampiran oak, seperti namanya.

Makan: sesuai untuk pengasinan hanya kerana rasa rendah.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam rawatan urolithiasis.

Nama lain: laktarius neutral, laktik oak, laktik yang tenang.

Dada hitam: foto dan perihalan

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Mengenai bagaimana ia kelihatan payudara hitam (Lactarius necator), anda boleh membuat idea dengan melihat foto:

Hat (diameter 6-22 cm): coklat gelap atau zaitun gelap, biasanya rata, dengan lekukan sedikit di tengah, tetapi mungkin berbentuk corong. Tepi topi biasanya bengkok ke arah dalam. Dalam cuaca kering, sentuhan kering dan licin, basah menjadi melekit dan lengket.

Kaki (ketinggian 4-10 cm): biasanya satu warna dengan topi, kurang ringan. Mengembangkan dari bawah ke atas, ditutup dengan lendir. Ia berterusan dalam cendawan muda, dalam cendawan lama ia menjadi hampir kosong.

Rekod: kerap dan nipis, turun ke kaki.

Pulpa: rapuh, putih, yang bertukar menjadi kelabu dan apabila berinteraksi dengan udara. Ia menghasilkan aroma cendawan yang menyenangkan.

Doubles: tidak hadir, benjolan hitam dalam keterangan tidak mempunyai rupa yang serupa.

Apabila berkembang: dari awal Julai hingga pertengahan Oktober di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Makan: selepas perendaman teliti (sekurang-kurangnya 40 jam), mendidih dan mengelupas, cendawan sangat enak dalam bentuk garam. Cendawan hitam cendawan boleh mengekalkan kesesuaian tinggi sehingga tiga tahun. Ia mengambil masa yang lama untuk memasak untuk menghilangkan kepahitan.

Gumpalan-gumpalan hitam dapat ditemui di sudut-sudut cerah dari hutan rumput dan bercampur-campur, sering di dekat pohon birch di kawasan yang tidak rata di dalam tanah (lubang, ketinggian dan lubang).

Seringkali benjolan hitam menyembunyikan dalam lumut atau rumput di bawah daun yang jatuh

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): Sebagai agen antibakteria, khususnya dengan sakit tekak yang rumit.

Penting! Jangan risau jika mufin hitam selepas rawatan haba menjadi ungu, ceri atau merah terang. Ini adalah harta bersama cendawan ini.

Nama lain: payudara hitam zaitun, nigella, hitam, berongga hitam, gipsi, payudara merapikan hitam, payudara coklat zaitun, var.

Campur lactum - cendawan yang boleh dimakan secara kondusif

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Topi campur (Lactarius camphoratus) (diameter 4-8 cm): matte, biasanya coklat atau kemerah-merahan. Dalam cendawan muda, rata, dengan masa ia menjadi cekung. Sentuhannya lancar.

Kaki (ketinggian 3-7 cm): rapuh, mempunyai bentuk silinder dan biasanya warna yang sama dengan topi. Perluas dari bawah ke atas. Cendawan muda pepejal, yang lama berongga.

Rekod: kerap, merah jambu cahaya. Cendawan lama boleh menjadi hampir coklat.

Pulpa: satu warna dengan permukaan luaran. Ia memancarkan bau kapur baring atau pepijat dihancurkan, di mana cendawan itu mendapat namanya.

Doubles: tidak hadir (disebabkan bau ciri).

Apabila berkembang: dari awal bulan Ogos hingga akhir September di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah berasid hutan konifer dan gugur.

Makan: tertakluk kepada perendaman awal yang panjang, untuk mengeluarkan bau tertentu, anda boleh makan dalam bentuk asin.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): ia dipercayai bahawa penguraian camphor dapat membantu demam dan sakit kepala yang teruk.

Nama lain: camphor susu.

Peppermint: foto dan keterangan

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Topi Peppercorn (Lactarius piperatus) (diameter 5-20 cm): biasanya putih, sangat jarang warna krim ringan, yang lebih tertumpu di tengah dan lebih ringan di tepi. Dalam cendawan muda, bulat, kemudian menjadi hampir mendatar, dan kemudian menyatakan corong. Tepi dibengkokkan ke bahagian dalam, tetapi kemudian meluruskan dan menjadi ikal. Ia terasa licin dan mesra.

Kaki (ketinggian 3-10 cm): lebih ringan daripada topi, padat dan pepejal, berkembang dari bawah ke atas. Ia terasa licin dan mungkin sedikit berkedut.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, payudara lada mempunyai kerap, lancar turun ke pinggir kaki.

Pulpa: putih dan sangat rapuh, sangat pedas dalam rasa. Jus susu tebal dan kaustik, mempunyai warna putih yang tidak berubah dengan masa.

Doubles:cendawan parchment (Lactarius pergamenus) dan kebiruan (Lactarius glaucescens), Pemain biola (Lactarius vellereus). Payudara kulit mempunyai kaki yang lebih panjang dan keriput ciri pada topi. Jus susu kebiruan menjadi kehijauan apabila dikeringkan. Dan pemain biola itu mempunyai bulu ringan di topi.

Apabila berkembang: dari awal bulan Julai hingga pertengahan Oktober di negara-negara bahagian utara Eurasia.

Di mana saya boleh mencari: di tempat-tempat lembap dan tanah liat yang lembap dan tanah liat.

Makan: boleh diasinkan selepas rawatan haba yang menyeluruh. Terima kasih kepada rasa yang tajam, tanah menjadi serbuk cendawan kering boleh menjadi pengganti yang layak untuk lada hitam.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): goreng - sebagai alat yang boleh dipercayai dalam rawatan penyakit batu ginjal. Di samping itu, saintis dapat mengasingkan bahan dari payudara lada yang membunuh bakteria tubercle.

Benjolan biru dan gambarnya

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat dari benjolan biru (Lactarius repraesentaneus) (diameter 5-15 cm): biasanya berwarna kuning, yang menjadi ungu atau biru di tapak tekanan, yang mana cendawan itu mendapat namanya. Dalam cendawan muda, ia agak cembung, dengan masa ia berubah menjadi yang lebih terbuka atau sedikit tertekan.Tepi pubescent bengkok ke bahagian dalam. Untuk sentuhan dalam cuaca basah, membran mukus.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar payudara kebiruan, cendawan mempunyai kaki kuning 5-9 cm tinggi, sedikit lebih ringan daripada topi, berbentuk silinder, sering berongga.

Rekod: frekuensi sempit, sederhana, warna lemon atau kuning, yang menjadi gelap apabila ditekan.

Pulpa: tebal dan padat, krim, coklat muda atau kuning. Dengan jus susu putih, yang, apabila berinteraksi dengan udara, menjadi ungu.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari pertengahan Ogos hingga awal Oktober.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan konifer dan bercampur-campur, sering berhampiran cemara dan birch.

Makan: tidak jeruk, kerana bukan sahaja cendawan berubah biru, tetapi juga cecair. Dalam memasak, ia digunakan rebus atau goreng.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: benjolan kuning berwarna biru, seketul ungu, segumpal kuning emas adalah ungu, payudara anjing.

Beras minuman keras yang boleh dimakan

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hatung susu harum (Lactarius glyciosmus) (diameter 4-8 cm): coklat atau pucat pucat, boleh pudar menjadi kuning muda. Biasanya berbentuk corong, dalam kulat muda ia rata atau bahkan cembung. Ia terasa kering dengan sedikit pubescence.

Kaki (ketinggian 2-7 cm): satu warna dengan topi, licin dan longgar, mempunyai bentuk silinder. Cendawan lama berongga.

Rekod: kerap dan halus, krim atau daging berwarna.

Pulpa: putih, tidak berubah warna pada keping atau pecah. Cuka cendawan baru seperti bau kelapa.

Doubles:tukang susu itu pudar (Lactarius vietus) dan puting susu (Lactarius mammosus). Yang pudar mempunyai topi yang lebih besar dan lengket, dan putingnya lebih gelap dan mempunyai tubercle yang tajam di tengah.

Apabila berkembang: dari awal bulan Ogos hingga akhir September di zon sederhana di benua Eurasia.

Di mana saya boleh mencari: paling kerap berlaku di hutan luruh, berhampiran birches dan alders, antara daun yang jatuh dan membusuk.

Makan: Ia berjalan lancar dengan cendawan lain semasa garam, walaupun ia dianggap sebagai cendawan yang berkualiti rendah, oleh itu ia adalah milik boleh dimakan.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: laktik aromatik, laktik kelapa, laktik berair, solodchak, laktik wangi.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan