Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Pengeringan: cendawan memasak di rumah

Cara paling mudah dan paling berpatutan untuk memproses cendawan adalah pengeringan. Di rumah, melaksanakannya sama sekali tidak sukar, anda hanya perlu mengingati beberapa peraturan mudah. Cendawan kering untuk memasak hidangan lazat yang lazat dari mereka disimpan untuk masa yang agak lama, sementara rasa dan kualiti pemakanan mereka tidak boleh hilang.

Ia tidak disyorkan untuk membasahi cendawan di rumah, yang mempunyai rasa pahit: cendawan susu, valui, lactarios, trevushki. Hanya hadiah hutan yang kuat, segar dan tidak berkulit yang sesuai untuk pemprosesan.

Pada halaman ini anda akan belajar tentang menyediakan cendawan untuk pengeringan, apa yang perlu dilakukan dengan cendawan kering dan berapa banyaknya yang boleh disimpan. Anda juga akan menerima cadangan bagaimana cendawan cair kering di rumah.

Menyediakan cendawan untuk pengeringan rumah

Sebelum pengeringan cendawan, mencuci mereka tidak digalakkan. Pertama, cendawan mesti dibersihkan dari serpihan dan disapu dengan kain lembap. Besar perlu dipotong menjadi beberapa bahagian, memotong kaki dari topi. Yang kecil biasanya kering keseluruhannya. Untuk mengelakkan pencemaran, lebih baik untuk mengeringkan cendawan pada alat khas: rak, jaring, tali pada jarum atau benang mengait. Kini, pengering elektrik, yang sangat mudah untuk menuai produk, menjadi lebih biasa.

Bagaimana cendawan kering di rumah

Cendawan dikeringkan dengan baik di bawah sinar matahari. Apabila mereka benar-benar kering dan berventilasi, mereka harus ditempatkan dalam beg kain atau hidangan istimewa. Ia tidak disyorkan untuk mengeringkan cendawan di dapur, kerana ia boleh dimanjakan oleh bau asing, kadang kala sangat kuat.

Anda perlu mengeringkan cendawan di bawah sinar matahari dengan cuaca yang cerah dan kering, dan kemudian letakkannya pada lembaran penaik melalui penapis halus, keringkan zarah besar yang tersisa di dalamnya dan gulungkan lagi, kerana kecerahannya secara langsung bergantung kepada saiz zarah serbuk.

Apa yang perlu dimasak dari cendawan kering: serbuk cendawan

Cendawan kering sering digunakan untuk membuat serbuk cendawan. Ia dibuat daripada buah-buahan yang, dalam bentuk kering, mempunyai aroma yang kuat dan rasa yang menyenangkan. Selalunya ini adalah cendawan porcini. Anda boleh mengambil beberapa jenis sekaligus. Mereka berada di dalam kilang lada atau pengisar kopi atau hanya di dalam mortar logam atau porselin. Selepas ini, serbuk cendawan mesti dipancarkan.

Dalam memasak, serbuk semacam itu sesuai untuk menyediakan puree cendawan cahaya, sebagai perasa untuk borscht, sup, sos, ikan, daging dan sayur-sayuran. Sebelum menggunakan serbuk cendawan, dicairkan dengan sedikit air suam dan dibiarkan membengkak selama 30 minit, kemudian jisim yang dihasilkan ditambah ke dalam hidangan dan direbus selama 15 minit.

Apa yang perlu dilakukan dengan cendawan kering: penyediaan ekstrak

Jika anda tidak tahu apa lagi yang boleh disediakan dari cendawan kering, disarankan untuk membuat ekstrak cendawan. Ia mempunyai citarasa dan aroma cendawan yang menyenangkan, digunakan sebagai aditif perasa untuk hidangan ikan dan daging, sup, saus dan sos. Cendawan yang tidak mempunyai rasa pahit, tetapi dengan aroma yang kuat: cendawan, cendawan, cendawan tiram, cendawan, cendawan, cendawan boletus, sesuai untuk penyediaannya. Cendawan mesti dibasuh dan dikupas dengan teliti, kemudian dipotong dan dilalui penggiling daging.Jisim ini direbus dalam jus sendiri selama kira-kira 30 minit lebih panas, jus cendawan disaring melalui kasa steril. Kemudian jisim cendawan sekali lagi diletakkan di kuali, digabungkan dengan sedikit air dan sekali lagi dicerna untuk akhirnya meninggalkan semua jus, yang sekali lagi perlu dikeringkan.

Jus cendawan yang dikumpul dengan cara ini adalah masin dan direbus di atas api yang rendah dalam periuk besar tanpa tudung sehingga sebahagian daripada air hilang dan kuah menebal seperti sirap. Semasa ekstrak panas, ia dicurahkan ke dalam balang steril yang kecil, tertutup rapat dan cepat disejukkan. Dalam keadaan ini, ia boleh disimpan selama 2-3 tahun. Sebelum digunakan, ekstrak mesti dicairkan dengan air.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan