Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Bagaimana untuk mengeringkan cendawan porcini di rumah

Sebelum pengeringan cendawan porcini, anda perlu membiasakan diri dengan semua kaedah yang ada. Anda boleh memilih kaedah penuaian boletus yang sesuai sambil membandingkan keupayaan dan saranan kaedah pengeringan yang ada. Laman ini menerangkan bagaimana untuk mengeringkan cendawan porcini di rumah dengan menggunakan pengering khas atau pada lembaran penaik dalam ketuhar. Kaedah cara menyediakan cendawan untuk kaedah penuaian ini dibentangkan: mencuci, memotong, terurai. Beri perhatian kepada penerangan tentang cara mengeringkan cendawan porcini di dalam pengering, bagaimana untuk menyediakan bahan mentah dan cara mengawal suhu. Resipi yang dicadangkan dan nasihat pakar akan membantu anda melakukan semua yang betul dan mendapatkan cendawan kering yang sangat baik dengan kualiti yang tinggi. Sementara itu, lihat cara mengeringkan cendawan porcini dalam foto, yang memberikan pilihan untuk mengiris bahan mentah dan susun aturnya.

Menuai cendawan porcini untuk pengeringan musim sejuk

Cendawan segar tidak tertakluk kepada penyimpanan jangka panjang disebabkan oleh peratusan besar air yang terkandung di dalamnya. Beberapa hari selepas penuaian, cendawan memudar, hilang kesegaran dan juiciness dan menjadi tidak sesuai untuk digunakan. Oleh itu, cendawan perlu digunakan hanya selepas beberapa jam selepas pengumpulan untuk penggunaan selepas rawatan haba yang sesuai atau pemprosesannya kepada makanan yang tahan, iaitu, dalam tin. Menuai cendawan porcini untuk musim sejuk dengan pengeringan digunakan jika cendawan mempunyai sebilangan besar cendawan.

Di rumah, cendawan dituai untuk kegunaan masa depan dengan pengeringan, pengambilan, pengambilan garam dan pengalinan dalam balang kaca yang tertutup dengan hermetically.

Apabila cendawan dikeringkan, sehingga 76% air yang ada akan dikeluarkan daripada mereka.

Kelembapan yang tersisa untuk perkembangan mikroorganisma tidak cukup, yang mengakibatkan kematian mereka.

Pengeringan adalah cara paling mudah untuk menuai cendawan untuk masa depan. Cendawan kering yang betul disimpan untuk masa yang lama tanpa kehilangan rasa dan aroma. Dan dalam nilai pemakanan mereka lebih rendah daripada asin dan jeruk. Sebelum pengeringan, cendawan perlu dibersihkan dengan baik dari serpihan. Mereka tidak boleh dibasuh atau dibasahkan dengan air - ini akan mengurangkan kualiti cendawan, mereka akan kehilangan aroma mereka dan tidak akan kering dengan baik. Semasa pembersihan, buang, cendawan lama dan cacing perlu dibuang. Ramai suri rumah berfikir bahawa semasa pengeringan cacing akan meninggalkan cendawan, tetapi ini tidak begitu. Adalah lebih baik untuk mengeringkan cendawan pada peralatan khas - sieves, sieves, jaring.

Keadaan utama untuk pengeringan cendawan adalah bahawa udara mesti datang dari semua sisi, maka kelembapan dari cendawan akan keluar secara merata. Ia adalah sangat penting untuk menentukan apabila cendawan dikeringkan. Cendawan kering yang betul tidak runtuh, selekoh sedikit, pecah dengan usaha. Cendawan di bawah kering dibubarkan dengan mudah, ia terasa lembap ke sentuhan, dan cendawan yang terlalu kering mudah rosak.

Rasanya cendawan kering dan aroma yang sama dengan yang segar. Selepas pengeringan, kira-kira 10% daripada berat basah kekal dalam cendawan.Cendawan kering perlu disimpan pada suhu tambah 7-10 ° C dan kelembapan yang rendah, jika tidak, mereka mungkin menjadi berkulat. Perlu diingatkan bahawa mereka menyerap bau dengan sangat mudah, jadi mereka tidak boleh disimpan di samping bahan-bahan berbau.

Jika anda mempunyai sebuah rumah di kampung itu, dan anda telah menyelamatkan dapur Rusia, maka ini adalah pilihan terbaik untuk menuai cendawan dalam bentuk kering. Tetapi anda boleh mengeringkan cendawan dalam oven gas dan di atas, jika anda mempunyai grid khas untuk pengeringan. Jika anda mengeringkan cendawan dalam ketuhar Rusia atau di dalam ketuhar, perhatikan peraturan berikut: cendawan yang disediakan untuk pengeringan diletakkan dengan topi mereka di atas rak wayar, atau diikat pada jarum mengait seperti barbeku. Jarum mengait hendaklah diletakkan pada sokongan supaya cendawan tidak menyentuh permukaan ketuhar atau perapian oven.

Mereka perlu dikeringkan apabila suhu mencapai 60-70 ° C. Pada suhu yang lebih tinggi, pengeringan tidak disyorkan, kerana cendawan boleh menjadi terlalu goreng dan hitam.

Pada suhu di bawah 50 ° C mereka kering dengan perlahan, memburuk dan merosot. Semasa pengeringan, sangat penting untuk memastikan kelembapan yang terhasil daripada cendawan dikeluarkan.

Untuk melakukan ini, apabila menutup ketuhar, penutup hendaklah dibiarkan ajar, sebaiknya di bahagian atas, supaya udara lembap mempunyai keluar bebas. Cerobong pada permulaan pengeringan harus ajar oleh dua pertiga daripada injap, sebagai cendawan kering, ia perlu ditutup secara beransur-ansur, rapat rapat pada akhir pengeringan. Dalam ketuhar gas, pintu juga harus ditinggalkan ajar. Adalah lebih baik untuk mengeringkan cendawan kecil dan besar secara berasingan, kerana ia kering tidak sekata. Tetapi jika ia berlaku untuk mengeringkannya bersama-sama, seringkali bertukar dan memisahkan cendawan yang sudah kering. Serbuk dari cendawan kering. Untuk pembuatan serbuk cendawan, anda boleh menggunakan cendawan yang sama seperti pengeringan. Serbuk ini boleh digunakan untuk membuat saus, sup, kaviar, taburan daging dan ikan semasa memasak untuk meningkatkan rasa dan aroma.

Sebelum digunakan, serbuk cendawan dicampur dengan sedikit air suam dan biarkan selama 20-30 minit untuk membengkak, kemudian ditambah kepada makanan dan rebus selama 10-15 minit. Serbuk yang terbaik diperolehi dari topi, tetapi jika anda telah mengeringkan sepenuhnya cendawan, anda boleh menyaring serbuk melalui penyaring. Serbuk kasar yang tersisa boleh dikeringkan dan dibilas semula. Yang lebih halus serbuk, semakin baik. Serbuk cendawan menyerap kelembapan dengan mudah dan cepat merosot. Ia perlu disimpan dalam bekas kaca tertutup di tempat yang gelap, kering dan sejuk. Sebelum pengeringan, cendawan dipotong ke dalam piring, dikeringkan, kemudian dikeringkan.

Kaedah pengeringan cendawan porcini

Tawaran lanjut untuk mempertimbangkan secara terperinci semua cara pengeringan cendawan porcini di rumah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pengering khas, ketuhar elektrik atau gas dan banyak lagi.

Cara memotong cendawan porcini untuk pengeringan

Untuk mengelakkan cendawan daripada membakar dan tidak menjadi kotor semasa pengeringan di dalam ketuhar Rusia, selepas ia telah dicairkan, mereka dibersihkan dari arang batu dan abu dengan penyapu basah, basah. Selepas beberapa ketika, lapisan nipis jerami nipis diletakkan di bawah dan cendawan diletakkan di atasnya. Boleh digunakan untuk pengeringan dan lembaran baking sheet (sheets). Mereka juga ditutup dengan lapisan jerami, di mana cendawan diletakkan dengan penutup mereka sehingga mereka tidak menyentuh. Sangat penting untuk mengetahui cara memotong cendawan porcini untuk pengeringan di dalam oven Rusia biasa. Biasanya mereka dipotong sepanjang kaki dan topi pada separuh.

Tanpa sampah jerami, cendawan terbakar dan memperoleh aftertaste yang tidak menyenangkan. Peralatan juga digunakan untuk mengeringkan cendawan di dalam ketuhar. Sebagai contoh, cendawan dipenuhi melalui tengah-tengah topi pada jarum nipis yang terikat atau jarum mengait keluli tahan karat (ramrod), tersangkut di atas papan kayu, yang kemudiannya diletakkan di dalam ketuhar di tepi, dalam bentuk atap gable. Cendawan pada jarum mengait dikeringkan tanpa menyentuh perapian. Suhu ketuhar mesti dikekalkan antara 40 dan 60 ° C. Haba meliputi cendawan pada jarum mengait dari semua sisi sama rata. Pada hari pertama, cendawan hanya layu, pada kedua (pada suhu yang sama), mereka dikeringkan.

Pada masa yang sama, mereka tidak terbakar, jangan menjadi kotor, jangan keringkan, dan hanya sedikit bau mereka. Ada cara lain. Jarum mengait kayu nipis diperbuat dari 20 hingga 30 cm panjang. Cendawan besar diikat pada jarum panjang mengait, kecil - pendek. Bahagian bawah jarum yang lebih rendah tersangkut dalam kotak pasir kering dan letakkan di dalam ketuhar. Cendawan kecil kering lebih cepat, besar - perlahan; Oleh itu, bekas yang dikeluarkan dari oven sebelum ini, kemudiannya kemudian. Pada masa yang sama, cendawan tetap bersih dan sama rata.

Cara mengeringkan cendawan porcini pada benang

Di rumah, anda boleh mengeringkan cendawan di atas dapur panas, berhampiran dinding panas oven Rusia atau Belanda, diikat pada benang atau benang. Sebelum anda keringkan cendawan porcini pada tali, anda perlu membersihkannya dari kotoran, potong dan tali.

Cendawan dituangkan ke jaring tergalvani, yang diletakkan di dalam ruang pengeringan dan diputar pada korsel. Pertama, cendawan dikeringkan pada suhu 37 hingga 50 ° C, maka ia dinaikkan kepada 60-80 ° C dan akhirnya dikeringkan. Masa pengeringan di pengering khusus ialah 4-6 jam.

Resipi untuk pengeringan cendawan porcini untuk musim sejuk di bawah matahari

Pada hari yang panas, awan, cendawan boleh dikeringkan di bawah sinar matahari. Untuk melakukan ini, menusuk cendawan dengan jarum melalui tengah-tengah kaki dan topi, menyambungkannya (pertama besar, kemudian lebih kecil) 50 atau lebih potongan ke benang kuat, dan selepas itu mereka digantung di bawah sinar matahari di jarak jauh antara satu sama lain dan disimpan sehingga sepenuhnya layu.

Mengikut resipi untuk pengeringan cendawan porcini untuk musim sejuk di bawah matahari, anda juga boleh menggunakan koktel yang dibuat khas dengan batang logam (ramrods), merangkul cendawan pada mereka. Setelah meletakkan cendawan di tempat yang cerah, mereka dilindungi dengan kain kasa untuk melindungi mereka dari habuk dan lalat. Cendawan yang cukup sun-kering di bawah matahari diletakkan di dalam bilik kering. Perkara yang sama dilakukan apabila cuaca mendung berlaku, dan kelembapan udara bertambah.

Mengeringkan cendawan porcini pada lembaran pembakar dalam ketuhar elektrik

Pengeringan cendawan porcini dalam ketuhar pada lembaran penaik boleh digabungkan dengan pra-pemprosesan mereka di bawah matahari atau di atas dapur panas. Selepas itu, cendawan dikeringkan di dalam ketuhar Rusia, ketuhar atau di atas dapur panas. Cendawan kering terbaik diperoleh apabila rawatan haba mereka melalui dua peringkat. Pertama, cendawan yang disediakan terdedah kepada suhu yang agak rendah - dalam lingkungan 30-50 ° C - selama 1-3 jam.

Pada masa yang sama, mereka tenggelam kerana penyejatan sebahagian besar kelembapan permukaan. Kemudian, pengeringan cep dalam oven elektrik diteruskan pada suhu yang lebih tinggi - 70-80 ° C, yang tidak boleh dilebihi, kerana kualiti produk semakin merosot, dan cep, sebagai tambahan, hitam. Cendawan biasanya kering pada suhu 50-60 ° C, iaitu, dalam cahaya cahaya. Semasa pengeringan, bekalan udara segar ke cendawan dan penyingkiran kelembapan yang dikekalkan oleh mereka mesti dipastikan, yang mana paip dan peredam ketuhar Rusia, pintu ketuhar dipelihara. Penggunaan pelbagai peranti (penapis, papan atau kotak pasir dengan jarum mengait bertulang menegak, dsb.) Membolehkan bukan sahaja untuk mengelakkan pencemaran, tetapi juga untuk memperbaiki keadaan pengeringan cendawan, memandangkan udara yang dipanaskan mengalir di sekitar mereka dari semua pihak.

Bagaimana untuk mengeringkan cendawan porcini dalam ketuhar gas

Sebelum pengeringan cendawan porcini dalam ketuhar gas, mereka perlu dibersihkan, dibentangkan pada lembaran pembakar, cadar atau terikat pada jarum mengait. Dalam kes ini, cendawan tidak sepadan dengan satu sama lain. Kajian pelbagai mod pengeringan menunjukkan bahawa pengeringan semulajadi adalah lebih baik untuk tidak digunakan kerana tempohnya, kehilangan nutrien yang besar. Sebelum pengeringan cendawan porcini di dalam oven dengan betul, mereka mesti terlebih dahulu dimasukkan ke dalam ketuhar, dipanaskan hingga 45 ° C.

Selepas permukaan cendawan kering, tambahkan suhu kepada 75-80 ° C. Tempoh pengeringan dan pengeringan cendawan tidak boleh ditentukan dengan tepat. Sekiranya topi dan pinggan cendawan adalah sama dengan saiz, mereka kering pada masa yang sama. Cendawan kering hendaklah dikeluarkan, dan selebihnya perlu dikeringkan, mengubahnya dari semasa ke semasa.

Bagaimana untuk mengeringkan cendawan porcini dalam pengering elektrik

Cendawan juga boleh dikeringkan dalam alat pengering sayur. Sebelum mengeringkan cep dengan pengering elektrik, mereka dibaringkan pada ayak atau mesh reben (keluli tahan karat) dengan lapisan 3-4 cm, kering selama 2.5-3 jam pada suhu 40-45 ° C, dan kemudian dikeringkan pada suhu 60 -70 ° C (morels dan jahitan - pada suhu 50-55 ° C). Produk kering hendaklah tidak melebihi 17% kelembapan. Hasil cendawan kering adalah 10-12% dari berat yang segar.

Bagaimana untuk menyediakan cendawan porcini untuk pengeringan

Sebelum menyediakan cendawan porcini untuk pengeringan, anda perlu memilih topi cendawan muda dan memotong pada tandan birch. Tenggelamkan ujung bawah gigitan pada penutup, di mana satu pertiga segelas susu dicurahkan. Letakkan cendawan di dalam ketuhar Rusia yang dipanaskan. Menguap, susu memberikan cendawan putih rasa halus yang unik dan warna emas yang cantik. Penghuni bandar boleh kering cendawan dengan cara ini dalam ketuhar gas di atas api yang rendah.

Lihat bagaimana untuk mengeringkan cendawan porcini dalam oven di dalam video, yang menunjukkan teknologi asas untuk mempersiapkan proses penuaian ini.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan