Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan lewat: bagaimana rupa mereka dan kapan untuk dikumpulkan

Cendawan musim sejuk adalah cendawan terkini di kalangan semua wakil spesies mereka. Dengan keupayaan, mereka diklasifikasikan ke dalam 4 kategori, yang membolehkan pelbagai manipulasi dengan mereka. Oleh itu, cendawan musim sejuk boleh memasak, masak, jeruk, untuk garam dan membekukan. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan bagaimana cendawan lewat dan apabila mereka boleh dikumpulkan.

Jika kita bercakap mengenai penampilan cendawan musim sejuk, mereka agak berbeza dari musim bunga, musim gugur dan musim panas. Pertama, kemudian wakil-wakil spesies ini tidak mempunyai serpihan pada topi dan "rok cincin" pada kaki. Saya harus mengatakan bahawa ciri-ciri sedemikian penting kepada definisi cendawan yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, dalam badan berbuah musim sejuk, semuanya berbeza. Kedua, gambar menunjukkan bahawa cendawan lewat mempunyai warna yang lebih cerah dan lebih tepu, tidak seperti spesies lain.

Oleh itu, naungan mereka berkisar dari kuning ke madu coklat atau oren kotor. Dalam spesimen muda, topi mempunyai bentuk hemisfera yang kecil, yang sepenuhnya dibuka dengan umur dan menjadi serupa dengan payung terbuka. Diameternya, saiz topi cendawan dewasa purata 5-7 cm. Sepanjang hayat cendawan, permukaan topi tetap lancar tanpa skala apa pun.

Plat di bawah penutup cendawan musim sejuk mempunyai panjang yang berbeza dan terletak agak jarang. Warna mereka boleh putih, kuning atau kuning gelap. Pulpa buah berbiji putih atau kekuningan dengan bau cendawan yang menyenangkan.

Bagi kaki-kaki agarika madu yang lewat, ketinggiannya ialah 2-7 cm. Mereka mempunyai struktur yang padat dan warna coklat-baldu. Seperti yang telah dinyatakan, tiada cincin di kaki spesies ini.

Bilakah cendawan lewat muncul di dalam hutan?

Sebelum anda tahu bila anda boleh mengumpul cendawan lewat, anda perlu mengetahui di mana mereka tumbuh. Saya harus mengatakan bahawa agaric madu musim sejuk tumbuh dalam keluarga besar, sering menyatu di sekitar tunggul atau pokok. Selalunya ia boleh ditemui di latitud yang sederhana dan utara. Seperti jenis cendawan yang boleh dimakan, perwakilan musim sejuk memilih kebanyakannya "rosak" serta pokok dan tunggul yang lemah untuk "penyelesaian". Cendawan ini tidak memintas taman, tepi hutan, taman dan wilayah di sepanjang sungai. Kayu mati atau membusuk, cawangan patah dan tunggul busuk - semua ini adalah "syurga" untuk habitat cendawan lewat. Ini terutamanya berlaku kepada pokok-pokok daun, khususnya: aspen, oak, birch, beech, abu, poplar, willow, akasia, dll. Walau bagaimanapun, mereka sering dijumpai di atas tunggul atau batang pinus, cemara dan cemara. Cendawan musim sejuk yang dikumpulkan di hutan konifer mempunyai rasa pahit yang pahit. Tetapi ini tidak menghentikan sesetengah pemetik cendawan dari memasak hidangan yang menakjubkan dari mereka dan membuat persediaan lazat.

Perlu diingat bahawa bagi banyak peminat "memburu senyap" jenis badan berbuah ini adalah salah satu yang paling diingini, kerana ia tidak mempunyai rakan kongsi palsu. Ya, dan keliru dengan wakil lain dari "kerajaan" cendawan ini hampir mustahil. Jadi, apabila cendawan lewat muncul di hutan kita? Jika cendawan madu dipanggil lewat atau musim sejuk, adalah logik untuk membuat kesimpulan bahawa mereka tumbuh pada musim sejuk. Oleh itu, tempoh ini bermula dari bulan Oktober dan berakhir dengan penurunan musim bunga.Ternyata cendawan lewat tumbuh apabila semua wakil spesies ini berhenti berbuah.

Bunga yang banyak dalam cendawan musim sejuk boleh dilihat semasa tempoh cair musim sejuk. Dan kadang-kadang mereka dipenuhi dengan betul di bawah lapisan salji. Dan jika di musim sejuk iklim yang hangat dan baik ditubuhkan, maka madu cendawan akan membawa hasil tuaian yang murah hati sepanjang masa ini. Dalam cuaca basah, topi cendawan musim sejuk menjadi berlendir dan licin.

Bilakah permulaan musim cendawan bermula?

Satu ciri penting dalam cendawan musim sejuk adalah ketahanan terhadap beku. Pada suhu minus, badan buah dipenuhi dengan ais, namun, walaupun dalam cahaya matahari yang kecil, mereka cair dan terus berkembang. Cendawan sedemikian boleh dikumpul dengan selamat di dalam bakul anda. Mengetahui apabila musim cendawan lewat bermula, anda boleh merancang mendaki di hutan bukan sahaja di musim panas dan musim luruh. Saya harus mengatakan bahawa cendawan sedemikian sempurna untuk membeku di rumah, kerana mereka praktikal tidak kehilangan sifat yang berguna dan berkhasiat. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa untuk badan-badan berbuah ini adalah perlu untuk menjalankan rawatan menyeluruh - merendam dan mendidih dalam air masin.

Terdapat juga cendawan musim luruh yang lewat, yang tidak ditemui setiap tahun di dalam hutan. Mereka berbeza dari yang biasa kerana mereka tumbuh selepas frosts musim luruh tiba-tiba. Sekiranya selepas musim sejuk yang hangat atau musim panas India yang dikenali sebagai "musim panas India", mereka mula berkembang. Dalam penampilan, cendawan ini menyerupai cendawan putih, namun saiznya lebih kecil dan mempunyai membran di bahagian bawah topi. Biasanya, masa berbuah cendawan sedemikian adalah pada akhir Oktober dan awal November. Banyak pemetik cendawan berpengalaman yang datang menjelang akhir musim gugur cendawan madu mencatatkan bahawa mereka sangat lazat dan wangi.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan