Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

"Asumsi" cendawan: bagaimana mereka melihat dan kapan untuk dikumpulkan

Cendawan madu dianggap sebagai salah satu badan berbuah yang paling popular di Rusia. Anda hanya boleh iri dengan hasil mereka, kerana jika anda hanya mendapati satu tunggul atau pokok dengan cendawan yang tumbuh di atasnya, anda dapat mengumpulkan lebih dari satu bakul. Walau bagaimanapun, ramai yang menganggap cendawan musim luruh menjadi yang paling dikumpul, yang sering dipanggil "asumsi" cendawan. Biasanya mereka melengkapkan musim cendawan dan merupakan wakil terakhir badan berbuah di hutan.

Cendawan madu dipanggil "Asumsi" cendawan kerana pertumbuhan massa mereka pada akhir musim panas, iaitu, hanya untuk perayaan cuti Ortodoks Assumption of the Virgin Mary yang Diberkati. Percutian ini diketahui kerana hakikat bahawa cendawan musim luruh mula muncul di ladang-ladang hutan dan hutan Rusia pada hari ini. Pemetik cendawan dengan pengalaman berani pergi ke hutan untuk cendawan muda pertama, yang telah berkembang selama 2-3 minggu dari hari ini. Terdapat beberapa tahun apabila, disebabkan musim kering dan panas, tarikh untuk mengumpul cendawan Uspenka boleh ditunda oleh 2 minggu, namun, ini adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku.

Bilakah untuk mengumpul "andaian" dan cendawan musim luruh?

Apabila untuk mengumpul "asumsi" cendawan, bolehkah anda bertanya? Sesetengah kawasan di Rusia terdapat banyak cendawan musim luruh. Di Hemisfera Utara, anda boleh melihat 2 atau 3 gelombang berbuah musim luruh dan "asumsi" cendawan. Bergantung kepada keadaan cuaca di kawasan tertentu, cendawan ini boleh dituai hampir sehingga akhir bulan Oktober. Kami menawarkan anda untuk melihat gambar-gambar cendawan "andaian" yang tumbuh di hutan kita:

Cendawan musim luruh atau "asumsi" mula muncul dahulu pada tunggul birch atau birch. Saiznya menyerupai kepala pin yang tidak boleh dipotong atau dicucuk dengan pisau. Walau bagaimanapun, selepas hanya 2-3 hari, setelah kembali ke tempat ini, anda akan dapat mengumpul tanaman besar cendawan. Apabila "asumsi" cendawan berkembang, lihat gambar, yang akan membantu anda melihat lebih banyak badan berbuah ini:

Bagaimana cendawan "Asumsi" dan gambar-gambar cendawan tumbuh

Kerana madu agarik tumbuh di koloni besar, mengumpul mereka adalah keseronokan. Setelah menemui tempat cendawan, anda hanya perlu melakukan kerja membosankan - memotong cendawan dan meletakkannya dalam bakul. Di samping itu, cendawan "Asumsi" diangkut dengan baik dalam apa jua kapasiti. Perkara utama adalah bahawa mereka perlu segera dihantar ke rumah supaya mereka tidak "terbakar" dan ditaburi dengan lapisan nipis. Anda akan terkejut bagaimana cendawan adalah cendawan tahan lama, kerana semasa pengangkutan hanya cendawan terlalu panas boleh pecah. Jika mereka dikumpulkan dalam cuaca hujan, maka semasa pengangkutan mereka hilang penampilan menarik, namun, aroma dan rasa tetap sama. Dari cendawan madu ia akan dimasak untuk dimasak kaviar, pate, goreng atau rebus dan beku.

Untuk pemetik cendawan pemula yang hanya akan pergi ke hutan untuk "memburu senyap", kami menawarkan gambar dan perihalan cendawan "Assumption":

Sesungguhnya, kadang-kadang badan berbuah ini dikelirukan dengan wakil-wakil palsu spesies ini, jadi setiap orang perlu mengetahui ciri-ciri yang membezakannya.

Perbezaan utama antara musim gugur dan agarika madu palsu adalah "skirt" filem di kaki, terletak pada tahap pinggir bawah topi cendawan. Dalam cendawan muda, ruang di bawah topi sentiasa ditutup dengan filem putih. Semasa pertumbuhan kulat, "skirt" pecah dari topi dan tetap di kaki, membentuk cincin. Perhatikan bahawa bukan satu jenis cendawan palsu mempunyai cincin seperti itu.Cendawan musim luruh yang boleh dimakan pada usia muda mempunyai topi hemispherikal. Dengan usia, topi menjadi payung berbentuk dengan tuberkel, dan kemudian sepenuhnya rata. Ia mempunyai diameter 2 cm hingga 12 cm. Kepingan-kepingan madu yang boleh dimakan ditutupi dengan skala kecil, namun, pada masa dewasa mereka hilang. Warna topi berbeza dari krim ke kemerah-merahan. Kaki mempunyai panjang 2 hingga 17 cm, dan pada lilitan hingga 3 cm.

Pemetik cendawan dengan pengalaman menasihati sentiasa mengingati tempat-tempat di mana anda mendapati tunggul atau pokok-pokok yang jatuh dengan "asumsi" cendawan. Penuaian berikutnya mereka boleh dituai di tempat perhimpunan sebelumnya, jika tidak ada yang pernah menemuinya sebelumnya.

Pakar menganggap agaras madu sebagai musuh yang berbahaya bagi hutan. Badan-badan berbuah ini menjejaskan pokok-pokok yang lemah dan berpenyakit, tetapi juga boleh menyelesaikan masalah yang sihat. Cendawan madu merebak ke bahagian-bahagian hutan di mana mereka tidak pernah sebelum ini, terutamanya jika pembasmian hutan dilakukan tanpa pencegahan.

Tetapi maklumat ini kurang menarik minat peminat "memburu senyap." Tunggul di mana banyak cendawan madu yang tumbuh adalah satu rahmat bagi mana-mana pemetik cendawan. Bagi memasak, di sini dia tidak mempunyai sama rata antara spesies lain.

Walaupun cendawan madu "Uspensky" dituai dari akhir musim panas hingga bulan Oktober, musim pengumpulan boleh bergerak dalam satu cara dan yang lain bergantung pada keadaan cuaca. Walau bagaimanapun, tuaian tuai secara khusus berkaitan dengan bulan September dan awal Oktober.

Sekarang, setelah melihat foto-foto cendawan "Uspensky" dan mengetahui apa yang kelihatan seperti ini, anda boleh pergi ke hutan terdekat. Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang peraturan keselamatan dan jangan pergi ke hutan sahaja, terutamanya jika hutan ini tidak diketahui oleh anda.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan