Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan dengan badan buah ovoid

Cendawan mewah termasuk badan berbunga seperti telur. Mereka boleh dimakan atau beracun. Cendawan berbentuk telur didapati dalam pelbagai hutan, tetapi selalunya lebih suka tanah longgar, sering membentuk mycorrhiza dengan konifer dan pokok daun spesies pelbagai spesies. Ciri-ciri cendawan berbentuk telur yang paling biasa dibentangkan di halaman ini.

Cendawan berbentuk telur

Coprinus kelabu (Coprinus atramentarius).

Keluarga: Coprinaceae (Coprinaceae).

Musim: akhir bulan Jun - akhir Oktober.

Pertumbuhan: dalam kumpulan besar.

Penerangan:

Cendawan cendawan muda adalah ovoid, kemudian berbentuk lonceng lebar.

Daging adalah cahaya, cepat gelap, manis dalam rasa. Permukaan topi berwarna abu-abu atau coklat abu-abu, di tengahnya lebih gelap, dengan skala kecil dan gelap. Cincin berwarna putih, dengan cepat hilang.

Kaki putih, sedikit coklat pada asas, licin, berongga, sering melengkung. Lamellae longgar, luas, kerap; dalam cendawan muda, mereka berwarna putih, hitam dengan usia, kemudian dihidupkan (menyebarkan ke dalam cairan hitam) bersama dengan topi.

Cendawan yang boleh dimakan secara kondusif. Ia hanya boleh dimakan pada usia muda selepas mendidih awal. Minum dengan alkohol menyebabkan keracunan.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di tanah yang kaya dengan humus, di ladang, taman sayuran, tempat pembuangan sampah, berhampiran baja dan timbunan kompos, di dalam hutan di tempat terbuka, dekat batang dan tunggul kayu keras.

Coprinus putih (Coprinus comatus).

Keluarga: Coprinaceae (Coprinaceae).

Musim: pertengahan bulan Ogos - pertengahan Oktober.

Pertumbuhan: dalam kumpulan besar.

Penerangan:

Pulpa berwarna putih, lembut. Di bahagian atas topi adalah tabung coklat.

Kaki berwarna putih, dengan kilauan lembut, berongga. Di cendawan lama, plat dan topi menyendiri.

Selak cendawan muda memanjangkan ovoid, kemudian berbentuk sempit berbentuk, putih atau coklat, ditutup dengan skala berserabut. Dengan usia, plat mula menjadi merah jambu dari bawah. Plat bebas, luas, kerap, putih.

Kulat boleh dimakan hanya pada usia muda (sebelum gelap plat). Mesti dikitar semula pada hari pengumpulan; Adalah disyorkan untuk mendidih. Jangan campurkan dengan cendawan lain.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di tanah longgar yang kaya dengan baja organik, padang rumput, taman, taman dan taman.

Coprinus flicker (Coprinus micaceus).

Keluarga: Coprinaceae (Coprinaceae).

Musim: akhir Mei - akhir Oktober.

Pertumbuhan: dalam kumpulan atau serpihan.

Penerangan:

Kulitnya kuning-coklat, dalam cendawan muda ia ditutup dengan skala granular yang sangat kecil yang terbentuk daripada biasa tipis. Lelembungnya nipis, kerap, luas, tumbuh; warna putih pada mulanya, maka mereka menjadi hitam dan kabur.

Daging pada usia muda adalah rasa putih dan masam.

Kaki betis, berongga, rapuh; permukaannya licin atau sedikit halus. Hujung topi kadangkala koyak.

Topi berbentuk loceng atau ovoid dengan permukaan yang berkeringat.

Cendawan yang boleh dimakan secara kondusif. Biasanya tidak dikumpulkan kerana saiz kecil dan autolysis pantas topi. Digunakan segar.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di dalam hutan, di atas pokok pokok daun, dan di taman bandar, halaman, di atas tunggul atau di atas pokok-pokok tua dan rosak.

Kumbang kotoran seperti telur seperti telur ditunjukkan dalam foto-foto ini:


Cendawan funky atau sial (penyihir) telur

Veselka biasa (Phallus impudicus) atau telur sial (penyihir).

Keluarga: Merry (Phallaceae).

Musim: Mei - Oktober.

Pertumbuhan: secara tunggal dan dalam kumpulan

Penerangan kulat jamur (sial telur):

Sisa-sisa kepingan telur itu, topi berbentuk bell yang matang, dengan lubang di atas, dilapisi dengan lendir zaitun yang gelap dengan bau yang jatuh. Kadar pertumbuhan selepas telur matang mencapai 5 mm per menit. Apabila lapisan spore-bearing dimakan oleh serangga, topi tersebut menjadi kapas dengan sel yang ditandai dengan baik.

Kaki itu spongy, berongga, dengan dinding nipis.

Badan buah muda adalah separa bawah tanah, bujur-sfera atau ovoid, diameter 3-5 cm, putih luar.

Badan berbuah muda, dikupas dan digoreng, digunakan dalam makanan.

Ekologi dan penyebaran kulat jamur (penyihir telur):

Ia tumbuh paling kerap di hutan luruh, lebih suka tanah kaya humus. Spora tersebar oleh serangga yang tertarik oleh bau kulat.

Cendawan seperti telur lain

Mutinus canine (Mutinus caninus).

Keluarga: Merry (Phallaceae).

Musim: akhir bulan Jun - September.

Pertumbuhan: tunggal dan dalam kumpulan.

Penerangan:

Daging berliang, sangat lembut, hujung ujung halus "kaki" ketika matang dipenuhi dengan lendir coklat-zaitun dengan bau jatuh. Apabila serangga mengeringkan lendir, bahagian atas badan buah bertukar menjadi oren dan kemudian seluruh badan buahnya mulai terurai dengan cepat.

"Kaki" berongga, berair, kekuningan. Badan berbuah muda adalah ovoid, 2-3 cm diameter, cahaya, dengan proses akar.

Kulit telur kekal pada vagina di dasar "kaki".

Cendawan seperti telur ini dianggap tidak boleh dimakan. Menurut beberapa laporan, mayat muda dalam kulit telur boleh dimakan.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di hutan konifer, biasanya berhampiran balak dan tunggul busuk, kadang-kadang pada habuk papan dan kayu rosak.

Scaly cystoderma (Cystoderma carcharias).

Keluarga: Champignon (Agaricaceae).

Musim: pertengahan Ogos - November.

Pertumbuhan: kumpulan tunggal dan kecil.

Penerangan:

Cendawan cendawan muda adalah conical atau ovoid, cendawan cendawan dewasa adalah cembung rata atau sujud, lamellae sering, nipis, tumbuh dengan plat perantaraan, keputihan, kulit kering, merah muda. Cincin berbentuk corong berwarna merah jambu.

Kaki sedikit menebal ke pangkal, granularly bersisik, warna yang sama dengan topi.

Pulpa adalah rapuh, merah muda pucat atau putih, dengan bau berkayu atau tanah.

Cendawan dianggap sebagai makanan yang boleh dimakan, tetapi citarasanya rendah. Praktikal tidak digunakan.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh hutan konifer dan bercampur (dengan pain), di tanah kapur, di lumut, di sampah. Dalam hutan luruh sangat jarang berlaku.

Cendawan Caesar (Amanita caesarea).

Keluarga: Amanitaceae (Amanitaceae).

Musim: Jun - Oktober.

Pertumbuhan: satu tangan sahaja.

Penerangan:

Di dalam "telur", cendawan Caesar dapat dikelirukan dengan grebe pucat, di mana ia berbeza dengan bahagian: kulit kuning topi dan penutup umum yang sangat tebal. Coklat cendawan muda adalah ovoid atau hemispherical.

Kulit berwarna oren-oren atau merah terang, kering, biasanya tanpa bedspread residu Volvo putih di luar, permukaan dalamannya boleh menjadi kekuningan. Volvo adalah bebas, panjang, hingga 6 cm lebar, sehingga 4-5 mm tebal.

Dagingnya topi, di bawah kulit kuning muda, piringnya berwarna kuning keemasan, bebas, kerap, lebar di tengah, tepinya sedikit berbingkai. Daging kaki putih, tanpa bau dan rasa yang khas.

Sejak zaman kuno ia dianggap sebagai salah satu makanan terbaik. Cendawan masak boleh direbus, dibakar pada rak dawai atau panggang, cendawan juga sesuai untuk pengeringan dan jeruk.Cendawan muda yang disalut dengan Volvo yang tidak terputus digunakan mentah dalam salad.

Ekologi dan pengedaran:

Ia membentuk mycorrhiza dengan beech, oak, chestnut dan kayu keras lain. Ia tumbuh di atas tanah dalam daun luruh, kadang-kadang dalam hutan konifer, lebih suka tanah berpasir, tempat-tempat yang hangat dan kering. Diagihkan di subtropika Mediterranean. Di negara-negara bekas USSR itu terdapat di wilayah barat Georgia, di Azerbaijan, di Caucasus Utara, di Crimea dan Transcarpathia. Cuaca panas yang stabil (tidak lebih rendah daripada 20 ° C) diperlukan untuk berbuah selama 15-20 hari.

Spesis yang sama.

Cendawan Caesar dibezakan oleh warna kuning cincin dan plat (dalam lalat agaric mereka berwarna putih) dari agaric terbang merah (mayat dari seprai dari topi yang kadang-kadang dibersihkan).

Grebe pucat (Amanita phalloides).

Keluarga: Amanitaceae (Amanitaceae).

Musim: permulaan Ogos - pertengahan Oktober.

Pertumbuhan: tunggal dan dalam kumpulan.

Penerangan:

Topi itu adalah zaitun, kehijauan atau kelabu, dari hemisfera hingga rata, dengan kelebihan halus dan permukaan berserabut. Plat-platnya putih, lembut, bebas.

Kaki adalah warna topi atau keputihan, selalunya ditutup dengan corak moire Volvo didefinisikan dengan baik, bebas, lobed, putih, 3-5cm lebar, seringkali separuh tenggelam di dalam tanah. Cincin lebar pada mulanya, berbingkai, bergaris di luar, sering hilang dengan usia. Sisa-sisa bedspread biasanya tidak ada. Badan buah pada usia muda adalah ovoid, sepenuhnya ditutupi dengan filem.

Pulpa putih, berdaging, tidak berubah warna apabila rosak, dengan rasa ringan dan bau. Menebal pada pangkal kaki.

Salah satu cendawan beracun yang paling berbahaya. Mengandungi polipeptida toksis bikis yang tidak dimusnahkan oleh rawatan haba dan menyebabkan degenerasi lemak dan nekrosis hati. Dos yang mematikan untuk orang dewasa ialah 30 g cendawan (satu topi); untuk kanak-kanak - seperempat topi. Tidak hanya badan berbuah yang beracun, tetapi juga spora, oleh itu, berhampiran cendawan toadstool yang lain cendawan dan buah beri tidak boleh dikumpulkan. Bahaya khas kulat adalah bahawa tanda-tanda keracunan tidak muncul untuk jangka masa yang panjang. Dalam tempoh 6 hingga 48 jam selepas digunakan, muntah yang tidak boleh dipercayai, kolik usus, sakit otot, dahaga yang tidak dapat dicuci, cirit-birit seperti cirit-birit (selalunya dengan darah) muncul. Jaundis dan hati yang diperbesarkan adalah mungkin. Pulse - lemah, tekanan darah rendah, kehilangan kesedaran. Kaedah rawatan yang berkesan selepas bermulanya gejala tidak wujud. Pada hari ketiga terdapat "tempoh kesejahteraan palsu," yang biasanya berlangsung dari dua hingga empat hari. Malah, pemusnahan hati dan buah pinggang terus berlaku pada masa ini. Kematian biasanya berlaku dalam tempoh 10 hari dari keracunan.

Ekologi dan pengedaran:

Ia membentuk mycorrhiza dengan pelbagai spesies daun (oak, beech, hazel), lebih suka tanah yang subur, hutan rumput dan bercampur.

Hutan Champignon (Agaricus silvaticus).

Keluarga: Champignon (Agaricaceae).

Musim: akhir bulan Jun - pertengahan Oktober.

Pertumbuhan: dalam kumpulan.

Penerangan:

Plat pertama putih, kemudian coklat gelap, menyempitkan ke ujungnya. Daging putih, apabila ia pecah, ia menjadi merah.

Topi berbentuk bujur telur, apabila matang, rata-rata, coklat-coklat, dengan skala gelap.

Kaki itu berbentuk silinder, selalunya sedikit bengkak ke pangkal. Cincin putih membran seperti cendawan seperti telur sering hilang pada matang.

Cendawan yang boleh dimakan sedap. Digunakan segar dan jeruk.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di hutan konifer (merapikan) dan bercampur (dengan rimbun) hutan, sering berhampiran timbunan semut atau di atasnya. Abundantly muncul selepas hujan.

Merah cinnabar merah (Calostoma cinnabarina).

Keluarga: Pseudo-raincoat (Sclerodermataceae).

Musim: akhir musim panas adalah musim luruh.

Pertumbuhan: tunggal dan dalam kumpulan.

Penerangan:

Kaki berliang dikelilingi oleh membran gelatin.

Cangkang keluar dari badan berbuah pecah dan air mata. Ketika ia masak, kaki semakin panjang, menaikkan buah n di atas substrat.

Badan buah berbentuk bulat, ovoid atau tuberous, dalam cendawan muda dari merah ke merah-oren, disertakan dalam kulit tiga lapisan.

Tidak boleh dimakan.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di tanah, di hutan luruh dan bercampur, di tepi, di sepanjang tepi jalan dan jalan. Lebih suka tanah berpasir dan tanah liat. Biasa di Amerika Utara; jarang ditemui di Rusia di selatan Primorsky Krai.

Warty baju hujan palsu (Scleroderma verrucosum).

Keluarga: Pseudo-raincoat (Sclerodermataceae).

Musim: Ogos - Oktober.

Pertumbuhan: tunggal dan dalam kumpulan.

Penerangan:

Kulit berbuih atau berbentuk buah pinggang, sering diratakan dari atas. Kulitnya nipis, berkulit putih berkulit putih, kotor putih, kemudian berwarna ocher-yellow dengan skala kecoklatan atau kutil.

Apabila masak, pulpa menjadi gebu, kelabu hitam, memperoleh struktur serbuk. Buah pinggang berbentuk akar dari lubang mycelial rata rata.

Kaki palsu sering dipanjangkan.

Cendawan lemah yang beracun. Dalam kuantiti yang banyak, ia menyebabkan keracunan, disertai dengan pening, kejang perut, dan muntah.

Ekologi dan pengedaran: Ia tumbuh di tanah berpasir yang kering di hutan, taman-taman dan taman-taman, di cermin, sering di tepi jalan, tepi parit, di sepanjang jalan.

Golovach adalah saccular (Calvatia utriformis).

Keluarga: Champignon (Agaricaceae).

Musim: akhir bulan Mei - pertengahan bulan September.

Pertumbuhan: kumpulan tunggal dan kecil.

Penerangan:

Badan buah berbentuk telur berbentuk telur, sacciform, rata di atas, dengan pangkal berbentuk kaki palsu. Cangkang luar tebal, kasar, pada mulanya putih, kemudian menjadi kuning dan berubah menjadi coklat.

Pulpa putih pertama, kemudian berwarna hijau kehijauan dan gelap.

Cendawan cendawan masak, pecah di bahagian atas dan pecah.

Cendawan muda yang boleh dimakan dengan daging putih. Ia digunakan rebus dan kering. Ia mempunyai kesan hemostatic.

Ekologi dan pengedaran:

Ia tumbuh di hutan luruh dan bercampur, di tepi dan glades, di padang rumput, padang rumput, padang rumput, di tanah pertanian.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan