Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Borovik dan pandangannya dengan gambar dan keterangan

Cendawan Borovik adalah salah satu spesies yang paling biasa dari keluarga Boletovy. Antara jenis boletus yang paling biasa, cendawan oak putih (kadang-kadang dipanggil boletus bersih) dibezakan, boletus gangsa dan boletus girlish. Semua cendawan ini telah lama dimakan, dan pada masa kita adalah lazat, kerana halo pengedaran mereka telah menurun dengan ketara.

Di bawah ini anda akan dapati gambar dan penerangan cendawan, maklumat tentang tempat pertumbuhan dan cadangan mereka untuk penggunaan cendawan ini dalam masakan.

Apakah bentuk boletus gangsa?

Kategori: boleh dimakan.

Hat dari boletus gangsa (Boletus aereus) (diameter 6-16 cm): coklat atau coklat, selalunya hampir hitam. Ia mempunyai bentuk hemisfera, dalam cendawan lama ia menjadi rata.

Kaki (ketinggian 6-12.5 cm): lebih ringan daripada topi, kadang-kadang kemerahan. Ia mempunyai bentuk silinder, kurang kerap berbentuk kelab atau berbentuk tong, padat dan pepejal. Kecilkan sedikit ke atas.

Lapisan tubular: coklat muda atau kuning air, apabila ditekan, menjadi hijau. Bergantung pada umur kulat, ia boleh berwarna krim dan kekuningan. Pori-pori yang sangat kecil, bulat dalam bentuk.

Perhatikan foto dan perihalan daging cendawan: seperti cendawan oak putih, putih, padat dan sangat berisi.

Apabila berkembang: dari akhir Mei hingga awal Oktober di Eropah dan Amerika Utara.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan hangat daun (oak, beech, hornbeam).

Makan: Ia mempunyai rasa yang sangat baik dalam apa jua bentuk - direbus, digoreng, kering, masin.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: cendawan kunyit gangsa gelap, cendawan porcini tembaga, cendawan hornbeam porcini, cendawan porcini cendawan, cendawan oak, pelombong. Satu boleh menilai bagaimana cendawan ini melihat spesis ini dengan nama Perancisnya: di Perancis, selain "bronlet boletus" tradisional, cendawan mempunyai nama yang baru-baru ini telah diharamkan dalam kesusasteraan Eropah - kepala seorang lelaki kulit hitam (tete de negre).

Menurut perihalan, gangsa Borovik cendawan adalah serupa dengan cendawan empedu (Tylopilus felleus)tetapi lapisan tubular mempunyai warna merah jambu.

Cendawan cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Seperti yang dilihat dalam gambar, cendawan boletus maiden (Boletus appendiculatus) mempunyai topi dengan diameter 7-18 cm Warnanya berwarna perang keemasan, kurang kerap dengan warna kemerahan, hampir rata, kadang-kadang sedikit cembung di tengah. Tepi biasanya bengkok ke dalam.

Kaki (ketinggian 8-16 cm): lebih ringan daripada topi, di sepanjang keseluruhannya dengan jaring kekuningan, yang praktikalnya tidak terdapat di cendawan lama. Bahagian bawah sangat menunjuk.

Lapisan tubular: kuning terang.

Perhatikan foto pulpa cendawan: ia adalah naungan lemon, dengan tekanan atau di tempat memotong sedikit biru. Sangat padat. Ia mempunyai aroma yang menyenangkan.

Doubles: cendawan separuh putih (Boletus impolitus), boletus akar (Boletus radicans) dan tidak boleh dimakan (Boletus calopus). Cendawan separa putih mentah berbau tajam karbohidrat. Akar boletus perakaran lebih tebal, dan topi itu lebih ringan atau paler. Boletus termakan mudah dibezakan dengan warna cerah kaki.

Apabila berkembang: dari akhir bulan Jun hingga pertengahan Oktober di selatan Eropah.

Di mana saya boleh mencari: biasanya dalam hutan bercampur. Lebih suka kejiranan dengan oak dan beeches.

Makan: Menurut pemetik cendawan, ia adalah lebih rendah dalam rasa cep, tetapi masih sesuai untuk makanan.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: boletus berakar, boletus merah muda, belet coklat kuning.

Cendawan oak putih (terjaring) dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Boletus cendawan topi (Boletus reticulatus) (diameter 7-25 cm): dari kuning ke coklat-coklat. Dalam cendawan muda, hemispherikal, dengan masa menjadi cembung. Untuk sentuhan baldu.

Kaki (ketinggian 3-11 cm): kekuningan atau coklat muda, lebih ringan daripada topi, biasanya dengan rangkaian urat kecil, tetapi dalam cendawan muda ia boleh hampir licin. Tapers dari bawah ke atas, tebal, padat dan berisi.

Foto cendawan oak putih menunjukkan bahawa lapisan tiubnya berubah warna bergantung pada umur cendawan dari putih ke kehijauan atau zaitun. Liangnya besar dan bulat.

Pulpa: putih, padat dan sangat berisi, dengan rasa manis.

Doubles: wakil yang boleh dimakan keluarga Polevye dan hempedu hempedu (Tylopilus felleus), yang mempunyai jaring gelap di batang, serta lapisan tubular merah jambu.

Apabila berkembang: dari akhir Mei hingga pertengahan musim luruh di Wilayah Krasnodar dan republik rantau Rusia, serta di negara-negara benua Eurasia dengan iklim yang sederhana. Kurang biasa di Amerika Utara dan Afrika Utara.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah beralkali hutan ranting, yang paling kerap dekat beeches atau buah berangan, dan dari cendawan - dengan pokok oak yang berkaki butir.

Makan: dalam hampir apa-apa bentuk - rebus, goreng, kering atau masin.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: cendawan oak putih, cendawan musim panas putih, boletus edulis.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan