Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Membeku dan menyimpan cep di dalam peti sejuk

Proses menyimpan cep di dalam peti sejuk boleh dibahagikan kepada dua peringkat: sebelum pemeliharaan dan selepas itu. Dalam kes pertama, cendawan disimpan segar untuk tidak lebih daripada 2 hari. Dalam kes kedua, jika pembekuan dijalankan, cepil boleh disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa tahun. Tetapi anda perlu mengikuti peraturan tertentu. Contohnya, sebelum menyimpan cep di peti sejuk selama tempoh melebihi 2 hari, mereka mesti direbus dalam air masin. Ini membolehkan anda untuk menindas proses penapaian dan memanjangkan jangka hayat cendawan sehingga 4 hari. Tetapi suhu tidak boleh meningkat lebih daripada sehingga +5 darjah Celsius. Sebelum menyimpan cendawan porcini segar di dalam peti sejuk, mereka mesti disusun dengan teliti, dibasuh dalam mengalirkan air sejuk dan benar-benar semua sampah dibuang. Dedaunan, rumput, jarum dari hutan tidak boleh masuk ke dalam peti sejuk, di mana makanan disimpan.

Rak hayat cendawan porcini yang direbus di dalam peti sejuk

Jika tidak dapat memproses cendawan pada hari yang sama (walaupun ini tidak disyorkan!), Mereka disimpan untuk satu malam (tidak lebih!) Dalam bentuk yang dikupas, tetapi tidak dicincang. Hayat maksima cendawan porcini di dalam peti sejuk sangat pendek - tidak lebih daripada 48 jam. Cendawan dibiarkan dalam bakul atau dipindahkan ke pinggan rata dan, tanpa menutup, disimpan di dalam peti sejuk. Sudah tentu, tempat terbaik dalam peti sejuk adalah bahagian bawahnya dengan suhu + 2 + 4 ºї. Cendawan yang dimasak boleh dicurahkan dengan air sejuk. Rendam hidangan harus luas dan rendah. Sebelum pemprosesan selanjutnya, cendawan perlu diisih dan dikeluarkan sekali lagi, cacing individu, bintik-bintik dan kecederaan lain yang tidak diperhatikan sebelum ini, yang semasa penyimpanan telah meningkat sehingga kebanyakan cendawan akan menjadi tidak dapat digunakan.

Cendawan porcini asin, disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 0-5 ° C

Untuk menyimpan cendawan porcini yang direbus dalam peti sejuk, mereka dibentangkan di dalam balang yang disediakan supaya ia ditutup dengan kertas kertas, diikat dan dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk penyimpanan.

Bagaimana membekukan dan memelihara cendawan porcini di dalam peti sejuk

Kaedah penyimpanan cendawan boleh dipanggil universal, kerana dengan cara ini adalah mungkin untuk menuai rebus, dan goreng, dan cendawan rebus. Suhu yang diperlukan untuk pembekuan cendawan ialah -30 ° C, dan untuk penyimpanan -15-20 ° C Anda boleh menyimpan cep di peti sejuk selepas beku di dalam peti sejuk selama setahun. Ramai suri rumah benar-benar seperti cendawan beku: mereka mempunyai rasa yang sama dan kualiti aromatik, sifat pemakanan dan vitamin sebagai yang segar. Itulah sebabnya baru-baru ini, dengan kemunculan jenis peti sejuk dan penyejuk beku baru, kaedah pemerolehan ini telah menjadi sangat biasa.

Sebelum membekukan cendawan porcini di dalam peti sejuk, mereka tidak perlu disusun dan diedarkan ke dalam bekas berasingan.

Dengan beberapa jenis rawatan haba, produk dikurangkan dengan ketara dalam jumlah, jadi anda boleh merebus atau memasak cendawan untuk masa yang singkat sebelum membeku. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan kehilangan apa-apa rasa atau nilai vitamin.

Untuk memadamkan cendawan goreng dengan betul, syarat-syarat tertentu mesti diperhatikan. Lipat dalam beg plastik dan letakkan di dalam peti sejuk hanya boleh disejukkan. Jika banyak jus telah terbentuk semasa menggoreng, lebih baik menyimpan cendawan dalam balang kecil (0.5 l). Kita tidak boleh lupa bahawa mana-mana cecair yang telah mengalami pembekuan pantas. Ini bermakna kontena dengan cendawan tidak dapat dipenuhi, harus ada ruang kosong di dalamnya. Dalam proses menggoreng, jangan tambah terlalu banyak minyak sayuran.


Juga, anda tidak perlu garam cendawan, meletakkan rempah, perasa. Ini boleh dilakukan apabila memasak, dipandu oleh resipi dan pilihan citarasa anda. Sebelum menggoreng cendawan, mereka harus dipersiapkan: dibersihkan benjolan tanah, herba, dalam sesetengah spesies, keluarkan kaki, bilas beberapa kali dalam air sejuk, dan selepas itu, keringkannya dengan menyebarkannya pada tuala, sebaiknya di udara terbuka. Cendawan yang disediakan untuk beku dibentangkan dalam beg plastik atau bekas gastronit, dibahagikan kepada bahagian-bahagian, masing-masing yang akan digunakan secara keseluruhannya.

Adakah mungkin menyimpan cendawan porcini di dalam peti sejuk

Jawapan kepada soalan sama ada cendawan porcini boleh disimpan di dalam peti sejuk bergantung kepada tahap pemprosesan masakan bahan mentah. Jika ini adalah cendawan beku, maka jangka hayatnya sangat panjang. Cendawan beku, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, tidak disyorkan dua kali. Dalam peti sejuk, mereka disimpan selama 6 bulan atau lebih. Sekiranya perlu, lebih baik memotong cendawan tanpa dibuang, dan dimasukkan ke dalam kuali. Untuk memasak, anda boleh mencelupkannya ke dalam kuali secara keseluruhan. Cendawan masak juga dibekukan dengan memasaknya dengan jus sendiri atau dengan sup.

Sekiranya anda memutuskan untuk mendidihkannya ke dalam air dan buat sup, terlebih dahulu mendidih cecair dan garam - ini akan membantu mengekalkan aroma dan rasa.

Cendawan direbus selama 10-25 minit, mengira masa dari saat mendidih. Rebus dalam jus anda sendiri - sama seperti goreng tanpa minyak. Lebih-lebih lagi, hampir semua sifat pemakanan produk dipelihara. Cendawan dibersihkan dan dibasuh dengan teliti, dan kemudian tersebar dalam kuali yang mendalam dan memakai api rendah, menambah sedikit air. Sekiranya jumlah cendawan telah menurun sebanyak tiga kali - mereka sudah bersedia. Ini biasanya berlaku selepas 15-20 minit dari permulaan memasak. Cendawan rebus disejukkan dan diedarkan dalam balang, dituangkan dengan jus yang dihasilkan dan dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan